Wednesday, June 23, 2010

SEMINAR ADAT PERPATIH DAERAH JELEBU

22 Jun ,2010 (Sabtu) Isnin.
Seminar Adat Perpatih Daerah Jelebu telah berjaya diadakan pada hari ini bertempat di Kg Gagu,Kuala Klawang,Jelebu.Seminar bertemakan ' Adat Merentasi Budaya' anjuran bersama Persatuan Sejarah Malaysia,Cawangan Negeri Sembilan Kawasan Jelebu (PSMCNSKJ) dan Majlis Kebudayaan Daerah Jelebu (MDK)Jelebu.
Majlis penutupan rasmi disempurnakan YB Dato Razak Mansor .Yang diPertua Dewan Undangan Negeri Sembilan Darul Khusus/merangkap ADUN Pertang,juga selaku pengerusi (PSMCNS Kawasan Jelebu).
Objektif seminar:
1 Meperkenalkan peranan Adat Perpatih secara umum kepada masyarakat dan pelajar / remaja.
2. Memberi peluang kepada Dato Lembaga Yang Lapan di Luak Jelebu berinteraksi dengan masyarakat setempat.
3. Mengembalikan kecemerlangan Adat Perpatih- Adat merentasi budaya.
Dua Kertasa kerja telah dibentangkan :
Kertas Kerja 1 :
Tajuk : Peranan dan Tanggungjawab Peyandang -Penyandang PesakaD Adat Dalam Adat Perpatih.
Oleh : YM Dato Sri Maharaja Hj Khalid b Bonget.
Tiang Balai Penghulu Luak Muar dan Tiang Kerajaan Kepada Ke bawah DYMM Tuanku Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan DK.

( Juru Rujuk Adat Perpatih Lembaga Musuem Negeri Sembilan DK. )

Pengerusi : YM Tuan Hj Syed Loed b Syed Yusof Aljufri
( Bendahari PSMCNSKJ )
Kertas 2 :
Tajuk : Amalan Adat Perpatih Setempat( Luak Jelebu ).
Oleh : YM Dato Cincang Maharaja Lela, Zulkifli b Jailani.
Pengerusi : YM Tuan Hj Ibrahim b Harun
(Setiausaha PSMMNSKJ )
Majlis ini mendapat sambutan yang menggalakkan.Turut hadir Ybhg En Zulkifli Baharan Pegawai Daerah Jelebu,Dato- Dato Lembaga Lapan dan Dato Lembaga kurnia.Turut hadir pemimpin masyarakat ,guru-guru, pelajar-pelajar sekolah berdekatan.
Program ini dibuat diKg Gagu ini adalah sebagai menyokong dan memberi inspirasi kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan (JKKK )Kg Gagu kerana kampung ini adalah Johan Desa Cemerlang peringkat Negeri Sembilan 2010 dan dalam rangka penghakiman diperingkat Nasional tahun ini .Dalam segmen Interaksi :YM Dato Nika Menteri Sah Mangku Alam, Hj Tarmizi b Selamat telah memperkenal Dato-Dato Lembaga yang Lapan,Orang-Orang Besar Di Bawah Naungan YTM Dato Undang.Orang-orang besar Di Bawah Naungan Dato Menteri .

DAN Lembaga Kurnia Luak Jelebu iaitu Tua Orang Pilah ,Tua Orang Rembau.Tua Orang Pahang, Tua Orang Minangkabau ,Tua Orang Jambi,Tua Orang Mengkiang Tujuh (Seremban dan Port Dickson)..dan Tua Orang Mendehiling.
Pihak JKKK Kg Gagu diketuai En Saat Haruan dan Dato Ampat Hj Yaacob Ghani dan masyaratka dan anak-anak buahnya telah memberi kerjasama yang amat baik bagi menjaya kan Seminar tersebut yang berjalan dengan baik .

No comments:

Post a Comment